JOM KE DAPUR...

SALAM....

Hari ni lepak kat umah lagi..cutilah katakan..Happy Deepavali!..tiba-tiba aku terdengar suatu bunyi..korang dengar tak bunyi tu..Kreookk..
Ha.ha.ha...itu bunyi perut aku la...lapar ni..jom gi dapur nak masak apa agaknya hari ni ya..?
Tanya punya tanya dan fikir punya fikir..mak aku suruh masak Ungkep (salah satu masakan orang Jawa )..sedap juga tu lagi pun dah lama tak makan masakan tu.. Jom kita ke dapur tolong aku masak..hehehe...

AYAM MASAK UNGKEP( MASAKAN JAWA )

Bahan-bahannya:
-Seekor ayam yang telah dipotong-potong
-Serbuk Ketumbar
-Serbuk Jintan manis
-Serbuk Jintan putih
-Kunyit hidup
-Serai diketuk
-Cili padi 
-Bawang merah
-Bawang putih
-Halia
-Lengkuas
-Minyak untuk menumis
-Garam secukup rasa
-Sedikit serbuk perasa

Cara-caranya:
-Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis,jintan putih, kunyit hidup, cili padi, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas ke dalam mesin pengisar, dan dikisar hingga lumat..kalau kat rumah korang tiada mesin pengisar maka haruslah gunakan lesung batu..apa lagi tumbuklah sampai lumat..hehehe..
-Selepas tu panaskan minyak dalam kuali dan tumislah bahan-bahan yang dah kita lumatkan tadi..
-Letaklah garam dan sedikit serbuk perasa,dan serai yang telah diketuk...
-Setelah naik bau, masukkan ayam dan tutup seketika..
-Setelah beberapa minit, buka penutup kuali dan balik-balikkan ayam hingga masak..
-Dah masak, tutup api dan bolehlah di hidangkan..

Amacam...senang je kan...Cubalah rasanya memang sedap..Apalagi jom makan
Nyam..nyam..nyam..

SELAMAT MENCUBA 




No comments:

Post a Comment